Galleries

Collection by Dezeen • Last updated 10 days ago

318 
Pins
 • 
1.02m 
Followers

Explore our new Pinterest board that collects together the best gallery architecture and interior design from the pages of Dezeen.

Dezeen
Some storage and technical spaces have been relocated to a new underground space below the gallery's podium terrace, which has freed up space for an "exhibition preparation area". Dezeen, David Chipperfield Architects, Berlin, Ludwig Mies Van Der Rohe, Minimal Home, Zaha Hadid Architects, Interior Architecture, Gallery, Architecture Interior Design

David Chipperfield completes "surgical" overhaul of Mies van der Rohe's Neue Nationalgalerie

Some storage and technical spaces have been relocated to a new underground space below the gallery's podium terrace, which has freed up space for an "exhibition preparation area".

Its reinforced concrete shell was also repaired. This process required temporarily removing 35,000 original building components, such as the podium's stone cladding and all interior fittings, in order to expose the structure. Dezeen, David Chipperfield Architects, Berlin, Architecture, Ludwig Mies Van Der Rohe, Stone Cladding, Minimal Home, Zaha Hadid Architects, Reinforced Concrete

David Chipperfield completes "surgical" overhaul of Mies van der Rohe's Neue Nationalgalerie

Its reinforced concrete shell was also repaired. This process required temporarily removing 35,000 original building components, such as the podium's stone cladding and all interior fittings, in order to expose the structure.

Inside the gallery, Team BLDG turned the three blocks into three distinct spaces – a bright main hall, a more closed-off "dark" room, and an office. The studio added multiple skylights to the spaces, a decision that was informed by its experience of previous projects in the city. Shadow Architecture, China Architecture, Building Exterior, Old Building, Architectural Section, Exhibition Space, Light And Shadow, Skylight, Wall Lights

Team BLDG transforms factory bathhouse into art studio and exhibition space

Inside the gallery, Team BLDG turned the three blocks into three distinct spaces – a bright main hall, a more closed-off "dark" room, and an office. The studio added multiple skylights to the spaces, a decision that was informed by its experience of previous projects in the city.

Pritzker Prize-winning architect Richard Rogers has completed his final building – a gallery that cantilevers 27 metres out above the hillside at the Château La Coste vineyard in southern France. Richard Rogers, Richard Neutra, Tadao Ando, Renzo Piano, Art Walk, French Countryside, Tree Tops, Art And Architecture, Amazing Architecture

Richard Rogers balances his final building over Provence vineyard

Pritzker Prize-winning architect Richard Rogers has completed his final building – a gallery that cantilevers 27 metres out above the hillside at the Château La Coste vineyard in southern France.

Richard Rogers cantilevers his final building from French hillside. Richard Rogers, Roman Roads, Richard Neutra, Renzo Piano, French Countryside, Tree Tops, Dezeen, Art And Architecture, Beautiful Architecture

Richard Rogers balances his final building over Provence vineyard

Richard Rogers cantilevers his final building from French hillside.

Architecture studio Jonathan Tuckey Design has turned a mews house in Paddington, London, into an art gallery for its former residents topped by a large roof light. Roman Architecture, Space Architecture, Project Place, Mews House, Open Staircase, Modern Pictures, Ground Floor Plan, Roof Light, Exhibition Space

Jonathan Tuckey converts mews house into Paddington Pantheon artists' gallery

Architecture studio Jonathan Tuckey Design has turned a mews house in Paddington, London, into an art gallery for its former residents topped by a large roof light.

Steven Holl Architects' Nancy and Rich Kinder Building – which forms part of a major campus redesign – is split into segments topped with curved roofs. This creates gaps for natural light to enter into the galleries inside the 164,000-square-foot (15,200-square-metre) building. Houston Art Museum, Glassell School Of Art, Building Museum, Acrylic Rod, Concrete Bench, Laminated Glass, Steven Holl, Translucent Glass, Canopy Cover

Glass tubes play with light in Steven Holl's Houston arts museum

Steven Holl Architects' Nancy and Rich Kinder Building – which forms part of a major campus redesign – is split into segments topped with curved roofs. This creates gaps for natural light to enter into the galleries inside the 164,000-square-foot (15,200-square-metre) building.

Seven gardens are cut into the building's footprint to denote different entry points with the largest located at the Texas city's Bissonnet and Main Street intersection. Houston Art Museum, Glassell School Of Art, Building Museum, New York Studio, Steven Holl, Canopy Cover, New Museum, Whitney Museum, Indoor Playground

Glass tubes play with light in Steven Holl's Houston arts museum

Seven gardens are cut into the building's footprint to denote different entry points with the largest located at the Texas city's Bissonnet and Main Street intersection.

The curved underside of the roof of the Museum of Fine Arts Houston acts as a reflector of the natural light into galleries organised over two levels. Houston Art Museum, Glassell School Of Art, Building Museum, Acrylic Rod, Laminated Glass, Steven Holl, Translucent Glass, Tumblr Rooms, Canopy Cover

Glass tubes play with light in Steven Holl's Houston arts museum

The curved underside of the roof of the Museum of Fine Arts Houston acts as a reflector of the natural light into galleries organised over two levels.

Zhang Yan Cultural Museum's final gallery is a new two-storey structure that is built from white concrete and follows the footprint of a building that once occupied the site. Its design is intended to be contemporary and futuristic to reflect its contents, which has the theme of "Future", and features anodised aluminium on both the floor and the ceiling. China Architecture, Contemporary Architecture, Architecture Design, Modern Chinese Interior, Three Story House, Chief Architect, White Concrete, Old Buildings, Shenzhen

Zhang Yan Cultural Museum built in historic ruins in Shanghai

Zhang Yan Cultural Museum's final gallery is a new two-storey structure that is built from white concrete and follows the footprint of a building that once occupied the site. Its design is intended to be contemporary and futuristic to reflect its contents, which has the theme of "Future", and features anodised aluminium on both the floor and the ceiling.

Its original walls, ceiling and wooden structure were restored and exposed during the construction process, and lined with anodised aluminium flooring that it intended to "light up and expand the space atmospherically". Chinese Architecture, Historical Architecture, Interior Architecture, Interior Design, Architecture Details, Brick Masonry, Masonry Wall, Mini Clubman, Contemporary Building

Zhang Yan Cultural Museum built in historic ruins in Shanghai

Its original walls, ceiling and wooden structure were restored and exposed during the construction process, and lined with anodised aluminium flooring that it intended to "light up and expand the space atmospherically".

The main exhibition space is located in the ruined walls of the old house, which had fallen into a state of disrepair. This space is curated with the theme of "Contemporary". Contemporary Building, Contemporary Architecture, Architecture Design, Chinese Architecture, Three Story House, Hall House, Chief Architect, Exhibition Space, Old Buildings

Zhang Yan Cultural Museum built in historic ruins in Shanghai

The main exhibition space is located in the ruined walls of the old house, which had fallen into a state of disrepair. This space is curated with the theme of "Contemporary".

Two of the galleries are housed within existing structures, including the village's original history museum and the ruins of a dilapidated family home from the late Qing dynasty – the final imperial dynasty in China dating between 1644 to 1912. Shenzhen, Shanghai, Contemporary Building, Contemporary Architecture, Cultural Architecture, Dezeen Architecture, Architecture Awards, Interior Architecture, Three Story House

Zhang Yan Cultural Museum built in historic ruins in Shanghai

Two of the galleries are housed within existing structures, including the village's original history museum and the ruins of a dilapidated family home from the late Qing dynasty – the final imperial dynasty in China dating between 1644 to 1912.

The 36,000-square-foot (3345-square-metre) structure is built as a series of volumes of different sizes. All are column-free and finished with polished concrete floors and white plaster walls, making them suitable to accommodate a range of works. Concrete Block Walls, Concrete Wall, Square Windows, Large Windows, Chelsea New York, New York Galleries, Masonry Wall, Brick Architecture, Light And Space

Selldorf Architects clads Hauser & Wirth New York gallery in concrete

The 36,000-square-foot (3345-square-metre) structure is built as a series of volumes of different sizes. All are column-free and finished with polished concrete floors and white plaster walls, making them suitable to accommodate a range of works.

Folding glass doors break up the dark concrete walls of this outpost for international art gallery Hauser & Wirth in New York City, designed by Selldorf Architects. Concrete Block Walls, Concrete Facade, Concrete Floors, Upper East Side, Zaha Hadid, Chelsea New York, New York Galleries, Square Windows, Masonry Wall

Selldorf Architects clads Hauser & Wirth New York gallery in concrete

Folding glass doors break up the dark concrete walls of this outpost for international art gallery Hauser & Wirth in New York City, designed by Selldorf Architects.

Phoenix Central Park was designed by architecture studio Durbach Block Jaggers and is shaped like a bell with stepped walls formed by curving horizontal timber louvres. Concrete Forms, Exposed Concrete, Concrete Planters, Central Park, John Wardle, Phoenix, Timber Staircase, Stairs, Carpentry And Joinery

Wood and concrete form backdrops for the arts at Phoenix Central Park

Phoenix Central Park was designed by architecture studio Durbach Block Jaggers and is shaped like a bell with stepped walls formed by curving horizontal timber louvres.