To create the void, the architects added a roof above the front yard with a large curved opening at one side. The well runs along the front wall of the old existing brick house, which was removed and replaced with curved glazing to offer views into the space.

A large, visually arresting elliptical void commands all the attention in this house renovation in Ho Chi Minh City by architecture studio KIENTRUC O.

Colourful restored tile flooring and wooden ceiling beams add character to this Barcelona apartment refurbished by local studio Nook Architects.

Nook Architects uncovers original tiles and timber beams in Barcelona flat

Colourful restored tile flooring and wooden ceiling beams add character to this Barcelona apartment refurbished by local studio Nook Architects

Reclaimed brick walls help this home of modest proportions blend with its historic context in London's Clerkenwell, where it stands on top of a former 19th-century prison.

Coffey Architects sets small brick home atop Victorian prison vaults in London

Japanese architecture studio Chop + Archi has used a trio of courtyards to make the most of the sharp "dead space" corners of this house, located on an almost triangular plot in Tokyo.

The family asked Tokyo-based Chop + Archi to completely fill the unusually shaped site, while also offering them plenty of privacy from their close neighbours and control of the levels of strong sunlight.

London studio Amin Taha Architects has updated a 1950s terraced house in the city's Bayswater neighbourhood, adding a basement level topped with a rugged concrete soffit and a lightwell set into a courtyard garden.

London studio Amin Taha Architects has updated a terraced house in the city's Bayswater neighbourhood, adding a basement level topped with a rugged concrete soffit and a lightwell set into a courtyard garden.

A tree grows up through a lightwell that Australian studio Welsh + Major has added to this house in Sydney, and topped with an opening glass roof.

A tree grows up the lightwell that Australian studio Welsh + Major has added to this house in Sydney, and topped with an opening glass roof

A tree grows up through a lightwell that Australian studio Welsh + Major has added to this house in Sydney, and topped with an opening glass roof.

A tree grows up the lightwell that Australian studio Welsh + Major has added to this house in Sydney, and topped with an opening glass roof

Kientruc O introduced the lightwell between the buildings to provide the residents with an outdoor space secluded from the busy city road that runs along the front.

A large, visually arresting elliptical void commands all the attention in this house renovation in Ho Chi Minh City by architecture studio KIENTRUC O.

Kientruc O, which was founded by Đàm Vũ in 2003, has used a lightwell as the main feature of another residence in the city.

Kientruc O, which was founded by Đàm Vũ in has used a lightwell as the main feature of another residence in the city.

Japanese architecture studio Chop + Archi has used a trio of courtyards to make the most of the sharp "dead space" corners of this house, located on an almost triangular plot in Tokyo.

Kamiuma House is a minimalist residence located in Tokyo, Japan, by CHOP + ARCHI with triangular geometry formed by two roads meeting at a sharp angle.

The renovation of this Montreal townhouse by local firm Naturehumaine centres around a triple-height atrium that brings daylight into living spaces on all floors.

Three-storey skylight illuminates Montreal row house by Naturehumaine

A triple-height void topped by a skylight illuminates the heart of a Montreal residence renovated by 📸: Adrien Williams.

A "forest" of sweet gum trees grows through openings in the concrete slabs of this house in Morelia, Mexico, by Roof Arquitectos, providing an alternative to a central courtyard.

A "forest" of sweet gum trees grows through openings in the concrete slabs of this house in Morelia, Mexico, by Roof Arquitectos, providing an alternative to a central courtyard.

This home and recording studio for a musician features overhanging roofs and perches on a rocky hillside overlooking a dam in a secret location in Africa.

Gallery of Gota Dam Residence: A House on a Rock / Sforza Seilern Architects - 6

Pinterest
Search